Orientalna Pierś z kaczki 0

Przepis na pierś z kaczki na sposób orientalny nie jest najtrudniejszy w samym przygotowaniu, ale żeby smak był rzeczywiście taki jak trzeba to albo musicie lubić kuchnię orientalna i mieć w domu jej podstawowe składniki albo najpierw polecam odwiedzić najbliższy sklep kuchni orientalnej i zaopatrzyć się we wszystkie składniki. Stąd tez najpierw lista potrzebnych rzeczy.

20 g świeżego imbiru

15g czosnku

100 ml oliwy z oliwek

5 g alg morskich suszonych Kombu

15 g płatków suszonych bonito

50 g Gan Jang lub inny sos sojowy

20 g soku z cytryny

0,3 g Gumy ksantanowej

20 g suszonych grzybów mun

50 g kiełków fasoli

2 cebule wiosenne

12 g białego Shiro

Miso 4 g

przyprawy Shichimi Togarashi

Szczypiorek

Zielona rzeżucha

 

Oliwa czosnkowo-imbirowa.

Zaczniemy od przygotowania oliwy czosnkowo-imbirowej. Zgniatamy zarówno imbir jak i czosnek i ucieramy razem. Wrzucamy do garnuszka, gdzie mamy już oliwę i całość podgrzewamy aż oliwa zacznie smażyć czosnek a następnie zdejmujemy z ognia. Oliwę zostawmy na 3 godziny by nabrała smaku a następnie odcedzamy wszelkie pozostałości i chowamy do lodówki.

Sos orientalny.

Rozpoczynamy od zalania wodą alg morskich Kombu. Wodę razem z algami gotujemy, jak już się zagotuje to zdejmujemy z ognia i czekamy 5 min aż algi się zaparzą. Po 5 minutach wyjmujemy algi, a wodę znów gotujemy. Do gotującej się wody wrzucamy płatki bonito i znów odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów odcedzamy a do wywaru dodajemy sos sojowy i sok z cytryny. Teraz przyszedł czas na dodanie gumy ksantanowej. Po jej dodaniu mieszamy elektryczną trzepaczką, aż nie będzie żadnych grudek. Na sam koniec dodajemy oliwę czosnkowo-imbirową, tym razem nie mieszamy, lecz pozwalamy by sosy przenikały się nawzajem.

Sałatka

Grzyby mun wrzucamy do wody a następnie pozwalamy im się moczyć przez 24 godziny całość trzymając w lodówce. Gdy grzyby już nabiorą wody to odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałeczki (jeśli kupiliśmy już pocięte to nie siekamy ich dalej). Kiełki dokładnie myjemy, a cebulę obieramy i kroimy na szatkownicy w malutkie paseczki. Cebulę wrzucamy do pojemniczka, dodajemy wody, lodu i trzymamy w lodówce przez 3 godziny. Kiełki na razie po umyciu odkładamy na bok, gdzie czekają na swoją kolej.

Pierś z kaczki

Będziemy potrzebować dwie piersi z kaczki, około 400 g każda. Na początek mięso dokładnie myjemy i odkładamy do lodówki.

Finalne przygotowanie dania.

Wyjmujemy kaczkę z lodówki, suszymy i wrzucamy na patelnię. Najpierw smażymy na tej stronie, gdzie jest tłuszcz a kiedy już nabierze złotego koloru obracamy i smażymy przez 3 minuty. Szybko zdejmujemy z patelni, zawijamy w srebrną folię i pozwalamy by mięso zmiękło przez 5 minut. Podgrzewamy sos orientalny - uważając na to by go nie wymieszać. Do odrobiny sosu dodajemy odcedzone grzyby Mun i podgrzewamy przez jakieś 2 minuty. Ściągamy z ognia, dodajemy kiełki i cebulę.

Wracamy do kaczki. Piersi kaczki kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzach, tak by nachodziły na siebie. Następnie kaczkę polewamy sosem orientalnym i na każdej układamy bukiet z grzybów Mun wraz z cebulą i kiełkami. Przyozdabiamy całość szczypiorkiem i rzeżuchą. Układamy na kaczce jeszcze kilka nitek białego miso, przyprawiamy Shichimi Togarashi.

Prawie gotowe! Na sam koniec, na szczyt dania dodajemy łyżeczkę sezamowego Caviaroli.

Czas zacząć orientalny wieczór!

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl